traditie en etiquette

Traditie en etiquette trouwringen

Ook voor je trouwringen zijn etiquette en tradities. Natuurlijk hoef je deze niet na te leven en kan je zelf kiezen of je bijvoorbeeld kiest voor een ring aan je vinger of misschien wel een ring aan een ketting. Nog een belangrijk onderdeel is aan welke hand draag je de ring. De ringvinger staat vanuit het vroegere volksgeloof in verbinding van het hart. Traditioneel wordt dus de trouwring aan de linker vinger gedragen omdat de ader die door de ringvinger loopt direct verbonden is met het hart. Het kan ook zo zijn dat het dragen van de trouwring afhangt van het geloof wat je hebt. Rooms-katholieken dragen de trouwring aan de linker ringvinger en protestanten dragen de ring aan de rechter ringvinger. Je kan ook kijken welke hand je het minste gebruikt bij de dagelijkse werkzaamheden.

Ontstaan trouwringen Ongeveer 3 eeuwen voor Christus is in het oude Griekenland het idee van de trouwring ontstaan. De achterliggende gedachte is dat de vierde vinger van de hand een ader had die rechtstreeks naar het hart leid. Toen was men nog niet op de hoogte van de bloedcirculatie, die later door de moderne wetenschap volledig in kaart werd gebracht. De ader kreeg de benaming vena amori, de ader van de liefde. Door het dragen van een ring, rond en oneindig, verklaarde een echtpaar oneindige trouw aan elkaar.

Etiquette trouwringen

Aan welke hand draag je nu je trouwring?  Op deze vraag zijn vele antwoorden mogelijk. Oorspronkelijk wordt een trouwring aan de linker vinger gedragen. Op deze manier zou de ring direct verbonden zijn met een bloedader naar het hart. Ook kan geloofsovertuiging bepalen aan welke hand de trouwring gedragen hoort te worden. Rooms-katholieken dragen de trouwring aan de linker ringvinger. Protestanten horen de ring te dragen aan de rechter ringvinger. Natuurlijk kan ook vanuit praktisch oogpunt bekeken worden aan welke hand de trouwring gedragen gaat worden. Voor iemand die rechts is kan het handiger zijn om de ring links te dragen en andersom. Op deze manier zal de ring minder beschadigen.

Ringenkussentje

Tijdens de officiële ceremonie gebruikt men vaak een kussentje om de ringen op te leggen. Deze zijn er in alle soorten en maten maar je kunt het bijvoorbeeld ook zelf maken. Wanneer een klein kind de ringen aandraagt let dan op dat je de ringen goed neerlegt of maak ze vast zodat ze niet van het kussentje kunnen vallen.

Het aanschuiven van de ring bij je partner

Vaak is het aan te raden de ring niet helemaal over de vinger te schuiven. Vooral niet als je heel erg zenuwachtig bent en zweethanden hebt. De ring kan dan knellen en moeilijk over de knokkel gaan. Je partner kan ongezien de ring zelf verder aanschuiven.